Interesuję się szeroko pojętymi
kulinariami i przeglądając katalog biblioteczny pod kątem nowości wypatrzyłam książkę
Karoliny i Macieja Szaciłło pt. „Przyprawy które leczą”. Autorzy w swym
poradniku opisują walory zdrowotne: przypraw, ziół i kilku warzyw. Małżeństwo
Szaciłło to eksperci zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą
kursy, szkolenia oraz warsztaty gotowania i medytacji. Są autorami wielu
książek m.in.: „Depresji”, „Jedzenia, które leczy”, „Zdrowej
tarczycy”.
Głównymi „bohaterami” tej
pozycji są przywołane wcześniej przyprawy i zioła, ale zanim przejdziemy do
sedna, dowiemy się o ajuwerdyjskim (indyjski system medycyny rozwinięty w
starożytności) podejściu do życia, jedzenia, zdrowia psychicznego i fizycznego.
Ważne jest bowiem zachowanie równowagi między ciałem a umysłem. Zioła to
„energetyki” ze względu na ich smak, właściwości rozgrzewające, chłodzące,
trawienne, lecznicze; są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety.
Autorzy w doskonały sposób oprowadzają czytelnika po podstawowych smakach,
opisując ich nazwy i zestawiając
z odpowiednimi roślinami np. smak ostry kojarzy się z pieprzem, papryką, działa
rozgrzewająco. W publikacji pojawiają się uwagi, iż menu ziołowe jak i
wszystkie wskazówki dietetyczne, informacje o przyprawach, olejkach eterycznych
w przypadku chorób, zaburzeń zdrowotnych lub zażywania leków należy
skonsultować się z lekarzem. W przedstawionym dziele, w początkowej jego części,
znajdują się cenne wskazówki, jak wykonać np. zakwas żytni, garam masalę, czy harrisę.
Przechodząc do właściwego rozdziału książki stykamy się z alfabetycznym
podziałem przypraw – zaczynając od anyżu a na zielu angielskim kończąc. Opis
każdego składnika wygląda podobnie: rozpoczyna się od informacji o smaku,
działaniu, cechach, pochodzeniu, właściwościach, zastosowaniu, następnie
znajdują się porady konsultanta ajuwerdyjskiego i fitoterapeutki. Następnie dowiadujemy się, jak stosować daną przyprawę,
podane są również przepisy z użyciem opisywanego dodatku. Przy każdym z nich
wyszczególniono ilość porcji, stopień trudności i realny czas przygotowania potrawy.
Podano też dokładną ilość składników oraz sposób przyrządzania dania.
Książka została pięknie wydana,
znajdują się w niej kolorowe fotografie potraw z przykładami przepisów oraz
zdjęcia przypraw. Kompendium dostarcza czytelnikom w różnym wieku i płci
bezcennej wiedzy na temat ziołolecznictwa połączonego z ajuwerdą, medycyną
naturalną i walorów zdrowotnych jedzenia. Uczy jak stosować popularne i mniej
znane przyprawy. Doskonale łączy różne kuchnie, ukazując zalety gotowania,
dekorowania, leczenia oraz wydobywania smaku i aromatu z przypraw. Oto kilka
przykładów prezentowanych w nim dań: szejk bazyliowo-truskawkowy, szalotkowe
congee, caponata z chili, kitchari, tagine z warzyw korzeniowych z cynamonem,
gulasz z wędzonym tofu i cząbrem, zupa miso z galangalem, chorchori, imbirowy
bulion mocy, praliny kardamonowo - szafranowe, pasta z pietruszki i fety,
herbata z cytrynową chai masalą… Myślę, że to wystarczająca zachęta, aby
sięgnąć po książkę, która „pachnie” i przyciąga czytelnika niezwykle atrakcyjną
szatą graficzną. Z pewnością stanie się inspiracją w odkrywaniu smacznej,
aromatycznej i zdrowej kuchni!
Aleksandra Maruszczyk
Wydawnictwo Zwierciadło, 2018, 272 strony
Źródło okładki:
https://zwierciadlo.pl/sklep/kulinaria/przyprawy-ktore-lecza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz