Przyprawy które leczą / Karolina i Maciej Szaciłło



Interesuję się szeroko pojętymi kulinariami i przeglądając katalog biblioteczny pod kątem nowości wypatrzyłam książkę Karoliny i Macieja Szaciłło pt. „Przyprawy które leczą”. Autorzy w swym poradniku opisują walory zdrowotne: przypraw, ziół i kilku warzyw. Małżeństwo Szaciłło to eksperci zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty gotowania i medytacji. Są autorami wielu książek m.in.: „Depresji”, „Jedzenia, które leczy”, „Zdrowej tarczycy”.
Głównymi „bohaterami” tej pozycji są przywołane wcześniej przyprawy i zioła, ale zanim przejdziemy do sedna, dowiemy się o ajuwerdyjskim (indyjski system medycyny rozwinięty w starożytności) podejściu do życia, jedzenia, zdrowia psychicznego i fizycznego. Ważne jest bowiem zachowanie równowagi między ciałem a umysłem. Zioła to „energetyki” ze względu na ich smak, właściwości rozgrzewające, chłodzące, trawienne, lecznicze; są bardzo ważnym elementem naszej codziennej diety. Autorzy w doskonały sposób oprowadzają czytelnika po podstawowych smakach, opisując ich nazwy i zestawiając z odpowiednimi roślinami np. smak ostry kojarzy się z pieprzem, papryką, działa rozgrzewająco. W publikacji pojawiają się uwagi, iż menu ziołowe jak i wszystkie wskazówki dietetyczne, informacje o przyprawach, olejkach eterycznych w przypadku chorób, zaburzeń zdrowotnych lub zażywania leków należy skonsultować się z lekarzem. W przedstawionym dziele, w początkowej jego części, znajdują się cenne wskazówki, jak wykonać np. zakwas żytni, garam masalę, czy harrisę. Przechodząc do właściwego rozdziału książki stykamy się z alfabetycznym podziałem przypraw – zaczynając od anyżu a na zielu angielskim kończąc. Opis każdego składnika wygląda podobnie: rozpoczyna się od informacji o smaku, działaniu, cechach, pochodzeniu, właściwościach, zastosowaniu, następnie znajdują się porady konsultanta ajuwerdyjskiego i fitoterapeutki. Następnie  dowiadujemy się, jak stosować daną przyprawę, podane są również przepisy z użyciem opisywanego dodatku. Przy każdym z nich wyszczególniono ilość porcji, stopień trudności i realny czas przygotowania potrawy. Podano też dokładną ilość składników oraz sposób przyrządzania dania.
Książka została pięknie wydana, znajdują się w niej kolorowe fotografie potraw z przykładami przepisów oraz zdjęcia przypraw. Kompendium dostarcza czytelnikom w różnym wieku i płci bezcennej wiedzy na temat ziołolecznictwa połączonego z ajuwerdą, medycyną naturalną i walorów zdrowotnych jedzenia. Uczy jak stosować popularne i mniej znane przyprawy. Doskonale łączy różne kuchnie, ukazując zalety gotowania, dekorowania, leczenia oraz wydobywania smaku i aromatu z przypraw. Oto kilka przykładów prezentowanych w nim dań: szejk bazyliowo-truskawkowy, szalotkowe congee, caponata z chili, kitchari, tagine z warzyw korzeniowych z cynamonem, gulasz z wędzonym tofu i cząbrem, zupa miso z galangalem, chorchori, imbirowy bulion mocy, praliny kardamonowo - szafranowe, pasta z pietruszki i fety, herbata z cytrynową chai masalą… Myślę, że to wystarczająca zachęta, aby sięgnąć po książkę, która „pachnie” i przyciąga czytelnika niezwykle atrakcyjną szatą graficzną. Z pewnością stanie się inspiracją w odkrywaniu smacznej, aromatycznej i zdrowej kuchni!             

Aleksandra Maruszczyk

Wydawnictwo Zwierciadło, 2018, 272 strony

Źródło okładki:

https://zwierciadlo.pl/sklep/kulinaria/przyprawy-ktore-lecza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz